Cultuur in de studio

In opdracht van NDC Mediagroep verzorgt Utilitys al enige jaren de ENG opnames en postproductie van het culturele programma Toneelmeesters op Podium.TV. Met presentator en cabaretier Arno van der Heyden neemt een ENG ploeg van Utilitys het programma wekelijks op locatie op. Met de uitbraak van het coronavirus en de maatschappelijke gevolgen daarvan kwamen die opnames stil te liggen en dook Arno samen met een compacte crew de studio van Utilitys in om een serie afleveringen op te nemen onder de naam ‘Cultuur aan Huis’.

Het decor wat we gebruiken is ontworpen voor de sport talkshow van NDC Mediagroep”, legt regisseur Wouter Schreuder uit, “maar aangezien dat stil is komen te liggen door de corona perikelen, hebben we hier en daar wat attributen toegevoegd die aansloten bij het culturele thema van het programma en konden we snel van start gaan met de opnames van het programma. Het team is in grootte nauwelijks gegroeid in vergelijking met de ENG crew die verantwoordelijk was voor de opnames van Toneelmeesters, dankzij de inzet van twee remote en twee bemande camera’s. Hierdoor kunnen we verantwoord en veilig werken volgens de richtlijnen van het RIVM.

In de regieruimte van de Utilitys studio zit onder andere audiotechnicus Bûnte de Bruin: “Als team proberen we alles zo strak mogelijk af te leveren voor de online montage, maar we zorgen ervoor dat de mogelijkheden voor de nabewerking veelzijdig blijven. Zo kunnen we alle camera’s iso opnemen en nemen we de optredens in multitrack op. Op deze manier bieden we zowel onze editor als de bezoekende artiesten alle ruimte in de postproductie.

Freelance editor Frank Schots voegt hier aan toe: “Dankzij de flexibiliteit van de hele ploeg was het mogelijk om op hele korte termijn een nieuw programma op poten te zetten. Door de bestaande digitale infrastructuur optimaal te benutten kon het programma zonder vertraging op afstand gemonteerd en afgewerkt worden. En door aan beide kanten controles in te bouwen bleef de kwaliteit van de aflevering op een constant niveau. Via beeldverbinding werd regelmatig overlegd over de voortgang en bijgestuurd waar nodig. Op die manier hebben we 25 afleveringen kunnen maken. Zonder het hechte team van Utilitys was dit nooit gelukt.

Ook presentator Arno van der Heyden kijkt positief terug op het resultaat: “Het programma voldeed duidelijk aan een behoefte in de cultuurarme corona quarantainetijd. Artiesten kwamen met veel plezier naar de studio en hadden vertrouwen in de coronaproof aanpak van Utilitys ter plaatse. Ondanks dat het programma in zeer korte tijd is ontwikkeld was het dankzij de enorme inzet van iedereen van hoge kwaliteit.

Benieuwd naar wat Utilitys voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Wat kunnen we voor u betekenen?

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen en projecten.