Autosport in ontwikkeling

Al vijf jaar verzorgt het team van Utilitys de live registratie van de GAMMA Racing Day. Met enkele kilometers aan bekabeling rondom het circuit en een achttal camera’s die iedere bocht van het TT Circuit vastleggen, is het één van de grotere opdrachten van Utilitys in dit bijzondere jaar.

Cameraman Robin op camera 1 tijdens de Gamma Racing Day

Cameraman Robin op camera 1 tijdens de Gamma Racing Day.

We zijn al een aantal jaar host broadcaster van de GAMMA Racing Day” legt uitvoerend producent Stephan Wielinga uit, “en het is iedere keer weer een eer én uitdaging om alle partijen te voorzien van de beelden met alles wat er tijdens deze dagen op het circuit gebeurt. We zijn continu in ontwikkeling en zoeken altijd naar mogelijkheden om ons product te verbeteren. Zo zijn we dit jaar de samenwerking met Dutch Television Services aangegaan om de cameraposities te voorzien van betere prakken in het kader van stabiliteit en veiligheid, én hebben de (internationale) commentatoren een geluidsdichte cabine om onze beelden te voorzien van eigen commentaar.

Ook nieuw dit jaar is ons grafische pakket, dat is uitgebreid met de live timing van het circuit. “Voor de kijker wordt de informatievoorziening op het scherm een stuk uitgebreider. De koppeling met het RSTime System van Time Service geeft de kijker een actueel overzicht en onderlinge verschillen tijdens de verschillende races op het circuit.” Legt softwareontwikkelaar Jon de Zwaan uit. “Onze eigen ontwikkelde software Sport Control biedt eenvoudig de mogelijkheid om vanuit diverse databronnen informatie te visualiseren op het scherm. Met de integratie van RSTime kunnen we de kijker voorzien van alle informatie vanaf het circuit en bieden we een intensere beleving van de sport.

In de productieruimte van Unit 2 van Utilitys tijdens de GAMMA Racing Day.

In de coronaproof productieruimte van Unit 2 van Utilitys tijdens de Gamma Racing Day.

Gerben Vissers coördineert de gehele productie op technisch vlak: “We produceren een viertal feeds met verschillende smaken voor diverse partijen, maar we stemmen onze beelden ook af op de wens van de klant. Zo komt de producent van RTL GP Supercar Challenge tijdens de race naast onze regisseur zitten, om samen de complexe wedstrijd met verschillende disciplines, zo goed mogelijk in beeld te brengen.

De Audi Seyffarth R8 LMS Cup debuteerde dit jaar tijdens de Gamma Racing Day. Het Duitse Sport1 zond de twee races uit en voorzag deze van eigen commentaar. “Sport1 koos ervoor om de dirty feed (met vormgeving, red.) over te nemen en deze vanuit de door ons verzorgde commentaarpositie te becommentariëren. Wanneer je complimenten van hen ontvangt over de faciliteiten en beelden, voel je een gevoel van trots en weet je dat je ergens toch iets goed doet”, besluit Stephan Wielinga.

Organisator Lee van Dam omschrijft de samenwerking met Utilitys als volgt: “Met Utilitys delen we de passie voor het maken van een aantrekkelijke show van sportwedstrijden. Aan de regie en het camerawerk merken we de jarenlange ervaring in sportverslaggeving. Bovendien komt Utilitys ieder jaar met nieuwe initiatieven om de uitzendingen verder te verfijnen. Tijdens de coronacrisis bleek de LIVE-uitzending van de GAMMA Racing Day voor veel fans een welkom alternatief voor het evenementbezoek, getuige de goede kijkcijfers en de vele verzoeken om de wedstrijdverslagen via SportNoord terug te kunnen kijken.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor de registratie van uw evenement? Neem dan nu contact met ons op.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen en projecten.